29 Nov 2018

Kunstmuseum Gegenwart, St. Alban-Rheinweg 60, 4052 Basel

Art, War, Displacement

The Art of Intervention. Ringvorlesung des Departement Gesellschaftswissenschaften im Rahmen der Ausstellung „Martha Rosler & Hito Steyerl. War Games“ Kann politische und gesellschaftskritische Kunst „überleben“?, fragt Martha Rosler. Die Veranstaltungsreihe «The Art of Intervention» nimmt diese Frage als Impuls, um sich mit Beiträgen aus Kunst und Kultur zu gegenwärtigen Debatten über multiple Krisen des neoliberalen, globalen Kapitalismus, von Migrationsbewegungen und wieder aufflammenden Nationalismen auseinanderzusetzen. Angesichts zunehmender Angriffe auf und Einschränkungen von kritischen Positionen, und die Verspottung politisch gesinnter Kunst, Geistes- und Sozialwissenschaften als überflüssige Ideologie, erkunden wir den radikalen Einfluss und die Möglichkeiten von Kunst und Kultur in Verbindung mit kritischem Denken und politischer Mobilisierung. Die Ringvorlesung«The Art of Intervention» entstand aus einer Kooperation des Departement Gesellschaftswissenschaften der Universität Basel, Kunstmuseum Basel Gegenwart und Swiss Center for Social Research.

Roundtable Conversation with Hito Steyerl, Şener Özmen, Heja Netirk & Önder Çakar

Hito Steyerl is an artist, filmmaker, writer based in Berlin whose works explore art institutions in an age of planetary civil war, growing inequality,and proprietary digital technology. Steyerl’s video installations on the normalization of war are currently exhibited at the Kunstmuseum Basel Gegenwart.

Şener Özmen is an artist and writer whose works question the certainty of existing conditions and situations, authoritarian structures and existing taboos. In 2017, he was a resident fellow as part of the IIE Artist Protection Fund at Montclair State University. He currently resides in Berlin.

Heja Netirk is a Kurdish artist from Mardin who works in several genres. She has produced a film and is currently recording her own music album. At present, she lives in Germany as a refugee after fleeing from Turkey.

Önder Çakar is a screenwriter, actor and producer from Turkey. He is part of the Rojava Film Commune that was established after the war in Kobane. Its first feature film is Stories of Destroyed Cities (2016). Through the stories told the filmmakers underscore the devastating effects of modern wars.

Moderation: Bilgin Ayata, University of Basel

Languages: English, German, Kurdish, Turkish